LPSWV Liessel

Welkom op de website van LPSWV Liessel de leukste en gezelligste kleindierenvereniging van Nederland!

Wat is een kleindierenshow?

Een korte uitleg over hoe een kleindierenshow werkt.


In ons land zijn vele hobbyfokkers van kleindieren. Onder kleindieren verstaan we pelsdieren (konijnen, cavia’s, muizen en ander kleine knagers), hoenders ( kippen, watervogels ( b.v eenden ), oorspronkelijke duiven, sierduiven en siervogels( b.v fazanten). Van elke diersoort zijn er diverse rassen en kleuren.

Iedere hobbyfokker doet zijn best om zo mooi en gezond mogelijke dieren te fokken. Deze dieren moeten aan bepaalde eisen voldoen, zoals b.v een juiste nagel en oogkleur en een voorgeschreven gewicht. De fokkers willen graag weten “hoe hun dieren ervoor staan”en wie de mooiste heeft" volgens de rasbeschrijving. Voor de fokkers zijn hier ook prijzen aan verbonden. De dieren worden gekeurd door daarvoor opgeleide keurmeesters.

Deze tentoonstellingen / Kleindierenshows / keuringen zijn daarnaast voor fokkers ook een ontmoetingsplaats om een praatje te maken met collega-fokkers uit het hele land. Ze wisselen kennis uit over de fok, het verbeteren van het ras of maken afspraken om dieren met elkaar uit te wisselen.

Het resultaat van de keuring wordt opgeschreven en hangt aan de kooien. Het publiek kan dus ook lezen hoe de dieren gekeurd zijn.

Staat er een O op het keuringsrapport? Dat is jammer. Dat betekent een onvoldoende. De keurmeester heeft een fout ontdekt waarop het dier wordt afgekeurd. Het dier is b.v te zwaar of de oogkleur is niet juist. Waarom het dier is afgekeurd staat op dit keuringsrapport. Zo kent men ook de termen: V= Voldoende, G=Goed, ZG= Zeer Goed, F = Fraai en U= Uitmuntend. Een U is zelden te zien op een keurraport. Dat betekent dat het dier (bijna) perfect is. Behalve ZG of F kan er ook een eindcijfer onderaan de beoordeling staan. Het hoogst haalbare bij sierduiven is bijvoorbeeld 97 punten.

Er wordt een catalogus uitgegeven waarin men kan lezen hoe de dieren gekeurd zijn. Het kooinummer van elk dier wordt vermeld en men kan erin vinden van wie welk dier is.

De fokkers die hier aan mee willen doen moeten lid zijn van de KLN ( alle kleindieren m.u.v sierduiven) Kleindier Liefhebbers Nederland: www.kleindierliefhebbers.nl en of / NBS (sierduiven) Nederlandse Bond van Sierduivenliefhebbers-verenigingen: www.sierduif.nl

Via de bonden krijgen fokkers een fokkersnummer. De showdieren moeten allen getatoeëerd of geringd zijn en bij de hoenders en konijnen moet men tevens een vaccinatiebewijs kunnen tonen.

De Kleindierenshow zijn na de keuring ook geopend voor publiek.


Tot ziens op onze show!